A kendó etikettről

A kendó etikettről

Nem voltál még kendó edzésen? Akkor talán segít, ha egyben látod, mire kell figyelni:

1. A terembe lépéskor meghajlunk a teremben elhelyezett zászló felé. A szamurájok ezzel fejezték ki a tiszteletüket a dojo (az edzésre kijelölt terem), a mesterük és a társaik felé, ez a szokás öröklődött tovább a modern kendót gyakorlókra is.

2. A dojoban mindig tiszteletteljesen kell viselkedni, a gyakorlás iránti alázattal, hiszen ez a tanulásnak, a közösségnek és önmagad legyőzésének a helye is. Például figyelj az elhangzott instrukciókra és határozottan válaszolj rájuk, udvariasan bánj az edzéstársaiddal, ne nevetgélj vagy hangoskodj feleslegesen, stb.

3. Az edzések elején a termet mindig felmossuk. Erre azért van szükség, mert az edzések alatt mezítláb vagyunk, és remek alkalom az alázat gyakorlására is…:)

4. A bemelegítést a rangidős vagy az általa kijelölt csapattag vezeti, akivel szemben a többiek sorokban vagy körben állnak be, fokozat szerint. Kezdőként csak annyi lesz a feladatod, hogy az általa elvégzett gyakorlatokat a lehető legpontosabban leutánozd. Lesznek olyan vágásgyakorlatok, amiket elsőre természetesen nem fogsz tudni helyesen kivitelezni, de ne aggódj, az edzések során ezeket gyorsan elsajátítod majd.

5. A sorakozónál, ahol az edzés hivatalosan elkezdődik, szintén fokozat szerint állunk be egy hosszú vagy több rövidebb sorba, ilyenkor próbálj a tőled feljebb lévőhöz igazodni. Itt egy “seiza” nevű ülésbe helyezkedünk el és röviden meditálunk (mokuso vezényszóra), ezzel próbáljuk a nap történéseit kizárni, hogy az edzés idejére csak a gyakorlással és önmagunk fejlesztésével tudjunk foglalkozni. Sorakozó az edzések végén ugyanígy van.

6. Ha páros gyakorlatok vannak, mindig próbálkozz a lehető legmagasabb fokozatúval párba állni, hiszen így fogsz tudni a legtöbbet tanulni.

7. A kardra (shinaira), amit az első pár edzésen kölcsön kapsz, soha ne támaszkodj rá, ne lépd át (másét se, ahhoz engedély nélkül ne is nyúlj hozzá!), illetve óvd, hogy minél tovább használhasd. A rendszeres karbantartáshoz kérj segítséget haladó társaidtól!

8. A gyakorlatok előtt és után hajolj meg a gyakorló partnereddel szemben.

a, Amit az elején mondunk: Onegaishimasu! (kb. ’Taníts kérlek!’)

b, A végén pedig: Domo arigatou gozaimashita! (’Köszönöm szépen (a tanítást)!’)

Ezek azok a dolgok, amiket érdemes az első edzésed előtt többször átolvasni, hogy gördülékenyen menjen minden. Természetesen vannak még kendó etikett szabályok, amiket a kendó gyakorlása során be kell tartani, de ezekről majd időben értesülsz, ha elkezded a gyakorlást…a 10 000 mérföldes út is egy lépéssel kezdődik…:)