A kendó edzésről

A kendó edzésről

Fotó © Sport&Style Magazin / Hrotkó Bálint

             A hétfői és szerdai kendó edzéseket tornateremben tartjuk és hasonló felépítésűek. A pénteki erőnléti edzések ezekkel szemben szabadtériek, ilyenkor a Városligetben vagy a Margit-szigeten futunk és erősítünk, amikor az időjárás engedi.

            A tornatermi edzések elején bemelegítést, a végén nyújtást végzünk, amire nagy hangsúlyt fektetünk. Legalább olyan fontos részét képezi az edzésnek, mint maguk a kendós gyakorlatok, illetve kulcsfontosságúak a sérülések elkerülése és a teljesítmény növelése érdekében. A bemelegítés után egy gyors meditálással (mokuso) hangolódunk rá az edzésre, megpróbáljuk kizárni a zavaró körülményeket, a hétköznapi történéseket erre a bő egy órára. A hétfői edzéseken ezt követően lábmunka gyakorlás következik. A helyes és gyors lábmozgás kulcsfontosságú a kendóban, ez az alapja a vágásoknak is (egy olyan mondás is van, miszerint a “lábunkkal vágunk” a kendóban).

Az edzések ezen szakaszában kijavítjuk a kéz-láb koordinációs hibákat, illetve a lábmunkánk gyorsaságát és robbanékonyságát fejlesztjük változatos gyakorlatokkal. Ezután a kezdőknek vágás gyakorlatok (suburi) , a haladóknak technikák (wazák) gyakorlása következik. A suburik ellenfél nélküli vágásgyakorolatok, melyek a kirikaeshi nevű bemelegítő/erősítő feladat mellett a kezdők legtöbbet gyakorolt feladatai, amelyek kiválóan használhatóak az állóképesség és a küzdőszellem fejlesztésére. A technikák gyakorlása, amiket a haladók már teljes felszerelésben végeznek, segítenek a meglévő technikai repertoár csiszolásában és bővítésében. Vannak például megelőző (debana) vagy hárítással együtt visszatámadó (kaeshi) technikák. Nagyon fontos, hogy a kendós ebből minél többet ismerjen, hiszen ki tudja, hogy egy vívás során melyikre lesz szüksége az ellenfél legyőzéséhez. A szerdai alkalmakkor lehetőségünk van a nagy tornatermet kihasználva egészpályás gyakorlatokat végezni. Hétfőn a technikára, szerdán pedig állóképesség- és erőfejlesztésre tesszük a hangsúlyt. Az edzések végén a kezdőknek erősítés, a páncéllal rendelkezőknek pedig vívás szokott következni, ahol az edzésen tanult technikákból próbálnak meg a vívók minél többet éles helyzetben kipróbálni. Ezután egy újabb gyors meditálás, majd a felmerülő kérdések megbeszélése vagy az aktuális információk kihirdetése következik, végül a már említett nyújtással zárul az edzés.

            Kipróbálnád magad egy ingyenes edzésen? Foglalj időpontot az oldalon, és várni fogunk!