Kendó a világban

A kendóról mindenki tudja, hogy a gyökerei Japánban vannak, ott alakult ki a hagyományaival és szabályaival együtt, de napjainkra a világ hat kontinensén űzik ezt a harcművészetet. A Nemzetközi Kendó Szövetségnek (International Kendo Federation (FIK)) 2006-ban 47 tagja volt, ez a szám azóta biztosan túllépte az 50-et.

            Nem meglepő módon a kendó Japánban a legnépszerűbb, ahol több millióan gyakorolják, és a legmagasabb színvonalú bajnokság is működik. Külön kendó iskolák is létesültek, ahol a napi többszöri edzések mellett az ott tanulók a kendó elméletével is foglalkoznak. Az egyik legerősebb japán egyetemi kendó klub a Kokushikan Egyetemen működik, amelynek kendó delegációja hagyományosan minden év februárja körül egy hétre látogatást tesz Magyarországon, ahol több vidéki helyszínen és természetesen Budapesten is részt vesznek/tartanak edzéseket. Ezeket a különleges alkalmakat mindenképpen érdemes kihasználni gyakorlás gyanánt, hiszen az egyetem hallgatói Magyarországon kívül egész Európában csak Franciaországba látogatnak még el.

            Általánosságban elmondható, hogy Japánon kívül a legnagyobb kendós közösségek azokban az országokban alakultak ki, és a mai napig ott vannak, ahol nagyobb a japán bevándorlók aránya (Amerikai Egyesült Államok, Brazília vagy Kanada), illetve azon országokban, amelyek a történelmüknek köszönhetően szorosabb kapcsolatban állnak Japánnal, mint például Kína, Tajvan vagy Korea. Utóbbi ország rendelkezik a második legnagyobb tagot számláló kendó szövetséggel (kb. 500 000 fő) és érdekesség, hogy ott a kendó helyett a kumdó kifejezést használják a sportág megnevezésére.

            Európában a legnagyobb kendós közösségek Franciaországban és Németországban vannak, de a legtöbb ország vannak kisebb-nagyobb létszámban kendót gyakorló emberek. Az Európa-bajnokságot az Európai Kendó Szövetség (European Kendo Federation (EKF)) szervezi meg azokban az években, amikor nincsen világbajnokság. A világbajnokság minden harmadik évben szokott megrendezésre kerülni, azt követi két Európa-bajnokság, majd újra egy világbajnokság és így tovább… Magyarország természetesen mindkét eseményen képviseltetni szokta magát és viszonylag sikeresen szokott szerepelni (2011-ben férfi csapatunk még Európa-bajnok is volt, majd több alkalommal sikerült világbajnokságon is dobogóra állnia a magyar fiúknak).

            A  COVID-19 járvány miatt a 2020-as Európa-bajnokság, amit Norvégiában rendeztek volna, és a 2021-es világbajnokság, amelyre Párizsban került volna sor, sajnos elmaradt. Ennek ellenére reményeink szerint a közeljövőben a helyzet javul és lesz lehetőség újabb világversenyeken bizonyítani a magyar kendósoknak.